NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
STEC/EHEC, beide coliformen van de E. coli familie verplicht opnemen in HACCP plan. apr 28,2016 | Stec en Ehec in voeding

STEC/EHEC, beide coliformen van de E. coli familie verplicht opnemen in HACCP plan.

Iedere (dier)voedselproducent moet controleren op Salmonella en/of Listeria

Salmonella en Listeria zijn pathogene micro-organismen die helaas voorkomen in de voedselketen. Het is dan ook niet vreemd dat de EU richtlijnen heeft opgesteld om zodoende de kans op een uitbraak zo klein mogelijk te laten zijn. Voor de voeding is het vastgelegd in EU 2073/2005. Verder heeft GMP+ eisen opgesteld voor de controle op Salmonella in GMP+BA1 en BA4. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken wordt n=5 geëist. Dat betekend dat er 5 monsters moeten worden ingezet. Afhankelijk van de pathogeen mag er wel of niet worden gepoold. Wet pooling scheelt in de kosten. Infoblad 85, interpretatie document m.b.t. EU richtlijn 2073, geeft hierover uitleg.

Daarnaast wordt steeds meer STEC en EHEC gevraagd. Beide bacteriën van de groep coliformen waartoe ook de E. Coli behoord en behoren ook tot de groep pathogenen. Echter zijn hierover geen verplichtingen vastgelegd in wetgeving. Echter vraagt de NVWA steeds meer naar deze analyses.

Het blijkt dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Voldoet u aan de eisen uit genoemde verordeningen? Veel voedselproducenten blijken dit niet uit te voeren. Wanneer een controle van de NVWA plaatsvind, breekt paniek uit. Nutrilab geeft advies hoe om te gaan met de 2073/2005 norm voor analyse op de pathogenen Salmonella en Listeria. Tevens ook op het totale eisen pakket van de genoemde normen. Klik hier voor meer informatie.