NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Risico van schildklierhormonen Thyroxine 4 (T4) in diervoeding sep 13,2018 | © Pixabay

Maandag 3 september 2018 werd er in het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan het risico van schildklierhormonen Thyroxine 4 (T4) in diervoeding. Thyroxine komt voor in een chemische vrije vorm en een gebonden vorm. De som van beide wordt in de literatuur aangeduid als totaal Thyroxine. Er lijkt een relatie te liggen tussen het totaal Thyroxine gehalte en sommige klinische verschijnselen. Nutrilab krijgt sinds de uitzending veel monsters toegestuurd van diervoederfabrikanten die hun voer laten testen op de aanwezigheid van dit hormoon.

Analyse Thyroxine gehalte

Maar met alleen het analyseren van de monsters is de branche er nog niet. Pieter Vos, directeur Nutrilab, legt uit: “We hebben inmiddels contact met de Faculteit Diergeneeskunde en met het Universitair Diagnostisch Laboratorium, dat de vijf verschillende vleesvoedingen (uitzending radar) heeft getest. De analyses zijn uitgevoerd met een Chemiluminometrische Immunoassay en geven het totaal Thyroxine weer. Er is nog veel onduidelijk.

Wet en regelgeving Thyroxine gehalte

Op dit moment is de wet en regelgeving onvoldoende m.b.t.  het verwerken van schildklier door diervoederbedrijven. Er is geen veilige marge vastgesteld en er gebeurt dus niets onwettelijks. Duidelijk is dat er nog veel onderzocht moet worden. Ik verwacht wel dat we ernaartoe gaan dat de consument duidelijkheid wil en veiligheid voor hun huisdier. Mogelijk dat op het etiket een vermelding komt te staan over het gehalte aan totaal Thyroxine.”