NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Minerale oliën in voeding: MOSH en MOAH jul 26,2018 |

Het RIVM heeft medio 2018 een rapport uitgebracht over de schadelijkheid van minerale oliën in papier en in voedsel (‘Mineral oils in food’). Uit een nadere analyse door het RIVM van de wetenschappelijke kennis over minerale oliën, blijkt dat de blootstelling voor het minerale olietype MOSH minder schadelijk lijkt. Voor het andere type MOAH is geen nieuwe informatie gevonden en is meer kennis en onderzoek nodig.

Mineral oils in food

Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) informeerde de Tweede Kamer  over het rapport. In de Kamerbrief stelt hij: ‘Mogelijke maatregelen, zoals een wettelijke verplichting om bronnen aan te pakken, beschermende verpakkingen (barrièrelagen) en normstelling zijn alleen mogelijk als er kennis is over de gehalten en bronnen. Essentieel is dan ook dat deze gehalten gemeten kunnen worden.’  Nutrilab besteedt op dit moment de analyses nog uit, maar heeft veel verstand van zaken als het gaat om de aanwezigheid van deze oliën in voeding.

Monitoring op aanwezigheid MOSH en MOAH

De Europese Commissie publiceerde in 2016 een aanbeveling om deze stoffen in voedingsmiddelen en verpakkingen te gaan monitoren. De monitoring van minerale oliën behelst het ontwikkelen van de geschikte analysemethode en vervolgens het onderzoeken van voedingsmiddelen en verpakkingsmaterialen op de aanwezigheid van MOSH en MOAH. De NVWA en het RIKILT voeren dit stapsgewijs uit. Ze hebben eerst de droge producten geselecteerd voor de monitoring. Voor deze producten kan de meetmethode relatief snel operationeel beschikbaar zijn. De vettere producten worden in een tweede monitoringsronde (begin 2019) bemonsterd. In de tussenliggende periode wordt de meetmethode voor dit type producten verder ontwikkeld. We houden u op de hoogte!