NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
LCMS allergenen info apr 12,2018 |

Nutrilab is in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR), Waters Chromatography B.V., Intertaste B.V. en Allergenen Consultancy een project gestart om een nieuwe methode te ontwikkelen voor de bepaling van allergenen in voedingsproducten. Dit als aanvulling op het uitgebreide al bestaande en RvA geaccrediteerde pakket van allergenen analyses met behulp van ELISA en PCR.

Voedselallergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen opwekken. Deze allergenen, voornamelijk eiwitten, kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Van 14 allergenen heeft de Europese Unie vastgesteld dat deze, wanneer ze in het voedingsmiddel zitten, vermeld moeten worden op het etiket.  Een allergische reactie kan grote gevolgen hebben; van buikpijn of misselijkheid tot huiduitslag, zwelling in de mond tot anafylaxie. Het is daarom belangrijk dat allergenen gedetecteerd kunnen worden in voedsel. De huidige technieken hiervoor zijn ELISA en PCR. Beide technieken kennen nadelen: bij ELISA kan slechts één allergeen per keer worden bepaald; bij PCR is de kans op een vals-negatief resultaat aanwezig. 

Een nieuwe analytische techniek voor de bepaling van allergenen is vloeistofchromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie. Met deze techniek is het mogelijk om in één enkele analyse meerdere allergenen gelijktijdig in een voedingsmiddel selectief en gevoelig te detecteren en te kwantificeren. Ook kunnen we hiermee verschillende variëteiten van een allergeen (bijvoorbeeld noten) identificeren. 

Inmiddels is het project afgerond, meer info: LC MSMS Allergenen Screening Methode voor EU1169/2011