NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
GMP+ B11: Protocol voor GMP+ registratie voor Laboratoria jul 5,2018 |

Wat betekent het B11 protocol van GMP+? Het protocol is tot stand gekomen door samenwerking van diverse partijen die opereren in de markt van diervoerders en diervoedergrondstoffen. De betrokken partijen zijn onder andere GMP+, Secure Feed, Comité van Graanhandelaren, Schutter, enkele mensen op persoonlijke titel en diverse laboratoria, waaronder ook Nutrilab. Nutrilab heeft actief bijgedragen aan het tot stand komen van het protocol B11.

GMP Laboratoria

Dit initiatief komt voort uit geluiden van onvrede in de markt over verschillen in meetresultaten tussen de deelnemende GMP laboratoria. Deze verschillen hebben o.a. te maken met het feit dat niet elk GMP B10 erkend laboratorium een ISO17025 accreditatie heeft (wat overigens door diverse marktpartijen niet wenselijk wordt geacht, omdat de ISO17025 geaccrediteerde laboratoria nagenoeg alleen in West Europa te vinden zijn).

GMP+ B11 registratie

Het B11 protocol voorziet nu in heldere criteria waaraan een laboratoriumanalyse moet voldoen wat betreft de juistheid, reproduceerbaarheid en onderste bepaalbaarheidsgrens. In GMP+ B11 is dit vastgelegd voor de contaminant-analyses. Nutrilab heeft zich laten auditen voor GMP+ B11. Binnenkort wordt de website van GMP bekendgemaakt welke laboratoria geregistreerd zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andre Pullen: a.pullen@nutrilab.nl