NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Gluten analyse in voedingsmiddelen en grondstoffen apr 6,2016 |

De analyse voor gluten in voedingsmiddelen gebeurt met behulp van een ELISA of een competitieve ELISA. De keus voor de analyse methode hangt af van het soort voedingsmiddel. Het ELISA principe is voor beide methoden hetzelfde. Voor beide methoden wordt gebruik gemaakt van antistoffen tegen gliadine (de eiwitten van gluten), secaline (gluten vanuit rogge) en hordeϊne (gluten van gerst). Naast een goede gluten analyse is ook een juiste extractie van belang. Hiervoor wordt een speciaal ontwikkelde buffer gebruikt, de R5 Mendez-Methode. Ons laboratorium werkt conform de erkenningen van de AOAC-OMA (2012.01), de AOAC-RI (120601) en de AACCI Methode 38-50.01 R5.

Wij zijn als eerste laboratorium in Nederland geaccrediteerd voor deze methoden en hierbij wordt de Codex Allimentarius Methode Type1 gebruikt. Deze methode is de voorgeschreven methode volgens de NCV (Nederlandse Coeliaki Vereniging). Nutrilab is het ‘huislaboratorium’ van de NCV en voert regelmatig gluten analyses uit op voedingsmiddelen in opdracht van de NCV. Verder werkt Nutrilab samen met Schouten Certification voor de certificatie van bedrijven voor het produceren van glutenvrije producten.