NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Fraudedetectie op voedingsmiddelen en grondstoffen mei 18,2018 | Criteria voor fraudecontrole

Controle op fraude met voedingsmiddelen en grondstoffen wordt steeds belangrijker. Recente schandalen, zoals het paardenvleesschandaal en de fipronil-affaire, zetten controle op fraude meer op de kaart. Diverse kwaliteitsschema’s hebben aandacht voor fraude opgenomen in hun certificatie-eisen, of zijn daarmee bezig.

Fraudecontrole steeds belangrijker

De benadering van de diverse schemaeigenaren is gebaseerd op risico’s. Wanneer een van de criteria een hoog risico vertoont, is aandacht voor fraude belangrijk.

De risico’s hebben we weergegeven in de onderstaande tabel:

Criteria Inschatting Fraude risico   Inschatting Fraude risico
Financiële waarde van de grondstof Laag Laag   Hoog Hoog
Land van herkomst Land is betrouwbaar; processen en mensen zijn te controleren Laag   Land is onbetrouwbaar, en processen zijn vaak slecht of niet te controleren Hoog
Keten borging Goede ketenborging Laag   Geen Hoog

Tabel: criteria voor Fraudecontrole

Extra controle risicogrondstoffen

Op basis van deze benadering kunt u een plan opstellen om extra te controleren op risicogrondstoffen. In een aantal gevallen, zo niet de meeste, zal een controle op fraude door middel van een analyse een heel goede borging bieden. Nutrilab heeft diverse methoden om grondstoffen te controleren op mogelijke fraude. De authenticiteit van vlees(producten) controleren we bijvoorbeeld op basis van DNA. Controle op enkelvoudige poedervormige of vloeibare grondstoffen is zeer goed mogelijk met NIR (Near Infrared Spectroscopy). Niet poedervormige grondstoffen kunnen mogelijk worden verkleind voorafgaande aan de analyse.

U kunt hier meer informatie opvragen.