NL | EN
Menu
Nutrilab test medische mondkapjes conform NEN EN 14683: BFE test, Differential Pressure, Splash test en bioburden

Wanneer iemand ademt, hoest, niest of praat, kan diegene grote hoeveelheden aerosolen in de lucht brengen. Deze microdruppeltjes kunnen ziektekiemen bevatten en zo bijdragen aan de verspreiding van bijvoorbeeld een virus. Het...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Bacillus thurgiensis onderscheiden van Bacillus cereus jul 1,2020 |

Sinds enige tijd worden er in de biologische teelt preparaten van Bacillus thuringiensis (o.a. Turex, Costar) ingezet als insecticide. Omdat deze sporenvormende bacterie zeer nauw verwant is aan Bacillus cereus heeft dit consequenties voor de bepaling van laatstgenoemd organisme in biologische producten. Het is zelfs zo dat met de bepalingsmethode (ISO 7932:2004) voor B. cereus beide organismen niet van elkaar zijn te onderscheiden. Dit is ook de reden dat de benaming van deze methode spreekt over “vermoedelijke” Bacillus cereus of “Bacillus cereus groep”.

Dit tezamen heeft er toe geleid dat er per 1 mei 2020 een amendement is verschenen van de betreffende ISO-methode (NEN-EN-ISO 7932/A1). Hierin is optioneel een extra microscopische bevestiging opgenomen, waarmee B. thuringiensis kan worden onderscheiden van B. cereus. Nutrilab kan deze bevestiging voor u uitvoeren. De bevestiging van B. thuringiensis is vrij bewerkelijk (circa 45 minuten per order) en kan alleen uitgevoerd worden met een fasecontrastmicroscoop.

Nutrilab heeft de mogelijkheid om producten te controleren op B. thuringiensis. Dit dient vooraf aangevraagd te worden samen met B. cereus. Op deze manier is bekend dat een extra bevestiging uitgevoerd dient te worden bij positieve resultaten.

De positieve uitslagen voor B. thuringiensis zullen als volgt gerapporteerd worden. Het kiemgetal bij B. cereus groep blijft staan, maar daarnaast zal hetzelfde kiemgetal ook vermeld worden bij de parameter B. thuringiensis.

Vragen over deze analyse kunt u stellen aan onze afdeling klantenservice (0183-446305 of service@nutrilab.nl).