NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Analyseren van soja in erwt proteïnen aug 10,2018 | © Pixabay

Het is een grote uitdaging om het allergeen soja te detecteren en kwantificeren in erwt producten. De meest voorkomende methode die gebruikt wordt voor het opsporen van allergenen is ELISA.

ELISA-kits

Verschillende ELISA-kits voor het opsporen van soja, ontwikkeld door verschillende fabrikanten, zijn beschikbaar op de markt. Niet elke fabrikant beoordeeld zijn eigen product voor potentiële kruis-reactiviteit. Een van hen meldt een lichte kruis-reactiviteit van erwt in de soja-bepaling. Er zijn twee verschillende manieren voor de ontwikkeling van de ELISA testen voor allergenen in voeding: via het bewerkte voedsel of het pure/rauwe product om de antilichamen te oogsten die toegepast zijn in de test. Zoals wij hebben ontdekt tonen beide soorten assays kruis-reactiviteit.

PCR-methode

Een tweede optie is de PCR-methode. PCR is gebaseerd op de aanwezigheid van DNA. Dit soort methoden kunnen ook kruis-reactiviteit hebben, maar in de praktijk zijn ze selectiever. Geen van de fabrikanten van de PCR-kits vermeldt kruis-reactiviteit op soja PCR-testen voor erwt producten. De PCR-test voor soja in erwt wordt sterk aanbevolen.

Opsporen van allergenen met LC-MSMS

De nieuwste methode voor het opsporen van allergenen is LC-MSMS. Nutrilab ontwikkelde deze nieuwe methode in samenwerking met de Wageningen Universiteit. Deze methode is zeer specifiek voor het opsporen van allergenen in producten. Het kan gebruikt worden voor bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen. Als ELISA en PCR niet de juiste informatie/een bevredigd resultaat geven, geeft LC-MSMS een volledig peptide-profiel. Omdat we een array peptiden van een typisch product kunnen identificeren, kunnen we een hoge mate van zekerheid bereiken.

Neem contact op met Nutrilab voor meer informatie.