NL | EN
Menu
Nutrilab test medische mondkapjes conform NEN EN 14683: BFE test, Differential Pressure, Splash test en bioburden

Wanneer iemand ademt, hoest, niest of praat, kan diegene grote hoeveelheden aerosolen in de lucht brengen. Deze microdruppeltjes kunnen ziektekiemen bevatten en zo bijdragen aan de verspreiding van bijvoorbeeld een virus. Het...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl
Allergeen recalls sep 24,2018 | Beeld: © SimplyOK

Allergeen recalls kosten veel tijd en energie, dit wil iedereen voorkomen. Stichting SimplyOK ontwikkelde een certificeringssysteem, om het allergenenmanagementsysteem van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf te controleren. Albert Heijn maakt gebruik van SimplyOK om op een verantwoorde wijze om te gaan met  vermelding van allergenen op het etiket. 

Wat betekent dit voor de fabrikant?

Om de juiste allergeneninformatie te verstrekken is de informatie vanuit de leveranciers een vereiste. In de praktijk is het lastig dit goed te verzamelen. Er is een sjabloon ontwikkeld, ondersteund door SimplyOK, met het oog op de standaardisering van de uitwisseling van allergeneninformatie in de voedselketen. Op basis van deze informatie is ook een kwantitatieve risicobeoordeling van kruisbesmetting van allergenen (volgens VITAL) mogelijk. Maar daarmee ben je er nog niet.

Verantwoording bij de fabrikant

Met de SimplyOK procedure worden de eisen van juiste verstrekking van allergeneninformatie bij de fabrikant neergelegd. Dit betekent dat alle gegevens volgens het VITAL principe op orde moeten zijn. En daarbij hoort het valideren van proces en matrix, de allergeen analyse en het controleren van alle producten. 

Allergeen analyse met ELISA, PCR en LC-MSMS

De standaard allergeen analyses met ELISA en PCR worden ingezet in relatie met de eisen van SimplyOK. Echter wanneer deze analyses niet voldoende uitkomst bieden heeft Nutrilab in samenwerking met de Wageningen Universiteit BU Bioscience een methode ontwikkeld om >21 allergenen te meten in 1 run met LC-MSMS. Het grote voordeel van deze methode is dat de kostprijs voor het analyseren van meerdere allergenen in een monster sterk wordt verlaagd. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andre Pullen: a.pullen@nutrilab.nl