NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl

 

 

 

Kwaliteit van riet

De Vakfederatie Rietdekkers heeft een rapport geschreven over onderzoek naar rietkwaliteit. Het is een lijvig rapport waarin tevens de methode beschreven staat om met laboratorium analyse de kwaliteit van riet vast te stellen. Nutrilab heeft inmiddels ruime ervaring in het analyseren van riet. Download opdrachtformulier

 

Analyse van riet

De kwaliteit van riet wordt bepaald door een aantal factoren.

  • Het zoutgehalte is belangrijk en heeft een gradiënt in de stengel. Een zoutgehalte in 1 stengeldeel zegt niet zoveel. Het is beter om in 3 stengeldelen het zout gehalte te bepalen. De stengel delen 0 – 6 cm, 6-12 cm en 50-56 cm zijn van belang voor de gradiënt.
  • De andere componenten zijn het hemicellulose en lignine gehalte. Beide stoffen hebben ook een gradiënt in de stengel. Goed riet bevat een hoog lignine en laag hemicellulose gehalte onderin de stengel. Wanneer in drie stengeldelen deze analyses uitgevoerd worden, geeft dit tevens informatie over de goede snijhoogte van het riet.
  • De C/N verhouding
  • Ook de wateropname en waterafgifte zegt veel over de kwaliteit van het riet.
  • De lengte/breedte verhouding van het riet

 

Analysepakketten van riet

Nutrilab kent diverse analysepakketten voor riet. Het pakket 1 is een alleen het zoutgehalte. Het pakket 2 heeft naast het zoutgehalte tevens het lignine, hemicellulose, cellulose gehalte en de C/N verhouding . Pakket 3 bevat naast de voorgaande analyses ook de wateropname en waterafgifte van het riet. Analysepakket 4 bevat tevens de lengte/breedte verhouding, vuil analyse, visuele beoordeling met foto’s en een oordeel en conclusie op basis van de bovenstaande informatie.

 

Tabel met analyses in riet om de rietkwaliteit te bepalen

Pakket

Zout

Lignine, Hemicellulose en Cellulose, C/N

Wateropname en waterafgifte

Lengte/breedte verhouding

Vuil

Visuele beoordeling

Stengel delen

Opsturen naar Nutrilab

1

X

 

 

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

2

X

X

 

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

3

X

X

X

 

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

4

X

X

X

X

0-6, 6-12, 50-56

Hele bos

 

 

Rapportage

De waarden worden standaard gerapporteerd met een gewenste waarde voor goed riet. Bij analysepakket 4 is een beschrijving van het aangeleverde riet inclusief foto’s gevoegd. Het oordeel en de conclusie zijn gebaseerd op het rapport wat is geschreven voor de rietfederatie.