NL | EN
Menu
No compromise

Ik ben afgelopen jaar verschillende keren in India geweest. Ik kwam er ook in productiebedrijven; zoals een fabriek waar een traditionele zoete lekkernij ‘Ladoo’ wordt gemaakt. Van (kikkererwten)meel, vaak verschillende...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl

 

 

 

LC MSMS Allergenen Screening Methode voor  EU1169/2011

Nutrilab heeft in samenwerking met de Wageningen Universiteit BU Bioscience een methode ontwikkeld om >21 allergenen te meten in 1 run met LC-MSMS. Het grote voordeel van deze methode is dat de kostprijs voor het analyseren van meerdere allergenen in een monster sterk wordt verlaagd. De methode heeft verder meerdere voordelen ten opzichte van de conventionele technieken ELISA en PCR. 

Meting en Methode

De methode omvat de analyse van alle eiwit gebaseerde allergenen uit EU1169/2011 en enkele allergenen voor niet Europese markten. Voor de duidelijkheid zijn dat de volgende allergenen:

LC MSMS analyse op allergenen

Allergeen:

 

Noten Allergenen:

Gluten

Mosterd

Amandelen

Schaaldieren

Sesam

Hazelnoten

Ei

Lupine

Pistachenoten

Vis

Weekdieren

Cashewnoten

Aardnoten (pinda)

Boekweit

Walnoten

Soja

Fenegriek

Macadamianoot

Melk

 

Paranoten

Selderij

 

Pecannoten

 

 

 

De LC-MSMS methode van Nutrilab voor allergenen gebruikt drie of meer verschillende eiwitfragmenten (peptiden) van het betreffende allergeen. Voor elke peptiden wordt minimaal gebruik gemaakt van 2 of meer massaovergangen voor de MS (Massaspectrometer). Tevens wordt voor de beoordeling gebruik gemaakt van de verhouding tussen de diverse allergene eiwitten in een monster. Met Pinda als voorbeeld wordt dit duidelijk. Pinda bevat veel verschillende eiwitten. De allergene eiwitten in pinda zijn voornamelijk AraH1, AraH2, AraH3, AraH4, AraH5 en AraH6. Deze eiwitten komen in pinda in een vaste verhouding voor. Door te letten op het voorkomen van deze eiwitten EN hun verhouding, wordt een zeer hoge mate van betrouwbaarheid en selectiviteit gehaald.

Met de LC-MSMS methode van Nutrilab hebben in de screening een LOD voor alle allergenen in de range van 0.1 – 4 ppm afhankelijk per allergeen.

Voordelen ten opzichte van ELISA en PCR

Met PCR wordt gekeken naar het aanwezige DNA van een betreffende eiwit soort. In de meeste gevallen is het eiwit aanwezig van de betreffende soort als ook het DNA wordt aangetroffen. Met het DNA wordt gekeken naar een specifieke soort zoals Selderij of Mosterd, maar niet specifiek naar het allergeen. Daarnaast is het ook lastig om te rekenen van een hoeveelheid gevonden DNA naar de eiwitfractie van een product. Dit geeft een grote mate van spreiding, en maakt het zeer lastig om de resultaten te vergelijken tussen een PCR methode en een ELISA methode.

Met ELISA worden door de verschillende producenten, verschillende antistoffen gebruikt tegen eiwitten van een product. Het is niet bekend of het antistoffen zijn tegen de allergene fractie van het product. Ook is het niet bekend of gebruik gemaakt van antistoffen voor eiwitten van ‘processed food’ of tegen een zuiver eiwit. Hierdoor zijn de  uitkomsten van ELISA’s van de diverse fabrikanten vaak totaal niet vergelijkbaar. Er zijn fabrikanten van ELISA kits en allergene sneltesten die op deze manier hele lage LOD’s halen, maar met een totaal onbetrouwbare methode. De LC-MSMS methode biedt veel meer voordelen ten opzichte van de ELISA omdat gekeken wordt naar eiwitten en eiwitfragmenten, waarbij het niet uitmaakt of een product zuiver is, of ‘processed’.

Allergenen

Nutrilab is op het gebied van allergenen onderzoek marktleider.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten worden.

Allergenenonderzoek bij Nutrilab wordt uitgevoerd met behulp van moderne analysetechnieken, ELISA en PCR.

- gluten
- eieren
- vis
- pinda
- noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten,    pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
- soja
- melk, inclusief lactose
- schaaldieren
- weekdieren
- selderij
- mosterd
- sesamzaad
- sulfiet
- lupine

Allergenen analyse in voedingsmiddelen

Analyse van allergenen in voedingsmiddelen is steeds noodzakelijker. Om allergenen in voeding te kunnen aantonen worden nagenoeg alleen ELISA testen gebruikt.  Een ELISA is een meetmethode waarbij antistoffen tegen het allergeen gebruikt worden. De meting gebeurd daarna met een spectrofotometer. Nutrilab heeft een hoge kwaliteitseis op deze methode. Door gebruik te maken van positieve- en negatieve controle monsters wordt elke analyse gecontroleerd. De allergenen worden door een speciaal voorbehandelingsproces uit de voeding gehaald. Voorafgaande aan deze extractie wordt de voeding zeer grondig gehomogeniseerd. Door een uitermate gecontroleerd proces wordt crosscontaminatie voorkomen.

 

Nieuwe verordening

Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking van voedselinformatie gepubliceerd. Deze Verordening (1169/2011) is van toepassing voor alle Europese lidstaten. Per 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen.