EU richtlijnen van analyse en versleping van coccidiostatica in Feed en Food | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

EU richtlijnen van analyse en versleping van coccidiostatica in Feed en Food

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 23 Apr 2024

timer Leestijd: 2 minuten

EU richtlijnen van analyse en versleping van coccidiostatica in Feed en Food

Coccidiostatica worden voornamelijk toegepast in de pluimvee- en konijnen sector. Andere diersoorten zijn minder gevoelig voor de eencellige protozoa die coccidiose veroorzaken.  Diervoeding producenten mogen coccidiostatica in hun diervoeding toepassen. Hier ligt direct het gevaar voor versleping op de loer. De versleping naar voer voor niet/minder gevoelige diersoorten is vastgesteld op 3 %. Echter voor voer van meer gevoelige diersoorten ligt het versleping percentage op maximaal 1 %. Deze informatie is gebaseerd op de EU richtlijnen 2002/32/EG, met de bijbehorende wijziging van bijlage I, 2009/8/EG. Nutrilab heeft veel ervaring in het begeleiden van het vaststellen van versleping in diervoeding.

Een ongewenst neveneffect is dat coccidiostatica zich in de feed en food sector verspreiden. Dit gebeurt doordat dieren gebruikt worden in de food industrie of door feed van dierlijke oorsprong. Hiervoor zijn zogenaamde MRL’s (maximum residugehaltes) vastgesteld. Coccidiostatica bestaan uit een groep stoffen. Voor de voedingsmiddelen sector zijn deze vastgelegd in EG nr. 124/2009, dit zijn: Lasalocide-natrium, Narasin, Salinomycine-natrium, Monensin-natrium, Semduramicine, Maduramicine, Robenidine, Decoquinaat, Halofuginone,  Nicarbazine, Diclazuril. Nutrilab heeft ruime ervaring in begeleiden, adviseren en analyseren van residu analyses op antibiotica en dus ook coccidiostatica. De analyse op coccidiostatica gebeurt d.m.v. LC-MS/MS. Neem gerust contact met ons op.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje