NL | EN
Menu
Erkenning FAVV voor Nutrilab

Sinds 15 januari 2018 maakt Nutrilab deel uit van het netwerk van erkende laboratoria van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de Belgische tegenhanger van de NVWA.

Slechts een vijftigtal...Lees meer >>

Nieuwsoverzicht
tel. (0183) 44 63 05 | info@nutrilab.nl

Allergenen

Bij Nutrilab kunt u ook terecht voor allergenenonderzoek.

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten worden.

Allergegenonderzoek bij Nutrilab wordt uitgevoerd met behulp van moderne analysetechnieken, ELISA en PCR.

- gluten
- eieren
- vis
- pinda
- noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten,    pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
- soja
- melk, inclusief lactose
- schaaldieren
- weekdieren
- selderij
- mosterd
- sesamzaad
- sulfiet
- lupine

Allergenen analyse in voedingsmiddelen

Analyse van allergenen in voedingsmiddelen is steeds noodzakelijker. Om allergenen in voeding te kunnen aantonen worden nagenoeg alleen ELISA testen gebruikt.  Een ELISA is een meetmethode waarbij antistoffen tegen het allergeen gebruikt worden. De meting gebeurd daarna met een spectrofotometer. Nutrilab heeft een hoge kwaliteitseis op deze methode. Door gebruik te maken van positieve- en negatieve controle monsters wordt elke analyse gecontroleerd. De allergenen worden door een speciaal voorbehandelingsproces uit de voeding gehaald. Voorafgaande aan deze extractie wordt de voeding zeer grondig gehomogeniseerd. Door een uitermate gecontroleerd proces wordt crosscontaminatie voorkomen.

 

Nieuwe verordening

Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking van voedselinformatie gepubliceerd. Deze Verordening (1169/2011) is van toepassing voor alle Europese lidstaten. Per 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen.